Általános információk

Fehér fülű fácán: hol él és hogyan kell fogságban tartani?

Az egzotikus madarak igazi ínyencei számára a fehér fácán az udvar valódi díszítésévé válhat, mert vonzó megjelenése mellett a kegyelem és az összehasonlító egyszerűség jellemzi.

Mit néz ki egy fehér fülű fácán?

Sok baromfitenyésztő előnyben részesíti ezt a fajtát az elegáns színe miatt, és jó körülmények között a tollazat mindig fényes fehér marad. Ez azonban nem az egyetlen előnye a fehér fülű fácánnak.

Megjelenés és tollazat

A test fehér színén kívül (az úton, az árnyék tiszta fehértől a kékig fehérig változhat), egy kis fekete madárfej, amelyen a szemek körül piros terület található, és a narancssárga-sárga gyöngyös szemek nem kevésbé észrevehetőek.

A fácán fején lévő fekete sapka nagyon bársonyosnak érzi magát, de a vörös területek teljesen eltakarítottak. A rózsaszín csőr erős fej a fejhez.

A madár lábai rövidek és erősek, megpördülnek. A 20 tollból álló fekete-kék farok sokkal kisebb, mint más fülű fácánoké, és maguk a fülek esetében általában gyakorlatilag észrevétlenek. A madarak szárnyai jól összeolvadnak a testtel, és barna végük van. A nemek fő megkülönböztető jellemzője a nő kisebb mérete a hímhez képest.

Súly és méretek

A madarak férfiak hagyományosan több nőstények, és a következő paraméterek jellemzik:

  • törzshossz - átlagosan 93-96 cm,
  • farok hossza - 58 cm-ig
  • szárnyátmérő - körülbelül 33-35 cm,
  • súly - 2350-2750 g.

Ami a nők teljesítményét illeti, bár a fenti értékekhez képest alacsonyabbak, még mindig kegyelemmel és nagysággal látják el a madarakat:

  • törzs hossza - 86-92 cm,
  • farok hossza - 46-52 cm,
  • szárnyátmérő - akár 33 cm-ig
  • súly - 1400-2050 g.

A természetben nagyobb képviselők találhatók, de a fehér fülű fácán a nemzetség egyik legnagyobb képviselője.

Hol lakik

Oroszország, Ukrajna és a szomszédos államok területein a leírt madár csak magánnemesítésben található, mivel a természetben nyugat-kínai és keleti indiai területeken él.

A keleti tibeti hegyvidéki erdős övezeteket kedveli, főleg fenyves és tölgyes erdőben fészkelve, 3200-4200 m tengerszint feletti magasságban. A tartomány határa a 6800 m tengerszint feletti magasságban található rhododendron sűrűségű erdőterületnek tekinthető.

A Jangce folyó közelében ezek a fácánok a sziklák lejtőin élnek, a spirea, a dogrose, a boróka és a borbolya között. Télen a madarak 2800 m tengerszint feletti magasságban találhatók, de nyáron nem haladják meg a hóvonalat.

Életmód és viselkedés

Fehér fülű fácánok szeretik a céget, így ritkán mennek egyedül. A hegyi réteken nagy csoportokban gyűlnek össze, ahol ételeket keresnek, és csőrükkel ásják a talajt. A járatok nem a kedvenc időtöltésük, ezért ha a vadászok a kutyákkal jönnek, a madarak inkább menekülnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a madarak nem tudják, hogyan kell repülni, éppen ellenkezőleg, vészhelyzetben másodpercek alatt több száz métert tudnak leküzdeni, ami miatt a repülést gyakran hasonlítják a partridge vagy a királyi fácán repülésével.

Nyáron és télen a fehér fülű fácánok inkább az ülő életmódot részesítik előnyben, és a fehér tollazat az adaptációs követelmények egyike lehet. A széles farok és elsöprő szárnyak, amelyek jól ellenállnak a hóban, segítenek a madárnak a mély hóban való mozgásban.

Még a rövid távolságoknál is mozognak, a madarak különféle nyomokat hagynak a hótakaróban, amely mentén a vadászok könnyen nyomon követhetik őket.

Nagyon kemény fagyos napokban a leírt fajok minden képviselője ugyanolyan aktív, mint bármely más időpontban: ők reggelről késő estig kereshetnek ételt, csak a nap közepén szünetelhetnek (általában a többi a rugók és patakok közelében van) ). A hideg évszak alatt a madarak legfeljebb 250 fő befogadására képesek, de ez az érték gyakran nem haladja meg a harmincot. A tenyészidőszak alatt a madarak párban maradnak.

Mi eszik fehér fácánt

A madarakat vegetáriánusoknak is nevezhetjük, mivel sok rokonukkal ellentétben az év nagy részében csak a gyökereken és más növényzeten, gyakran nem messze a patás állatoktól táplálkoznak.

A madarak csak nyáron kissé diverzifikálhatják étlapjukat, amikor áfonya és eper jelenik meg.

A párzási időszak kezdete óta a gerincesek és rovarok a fácánok étrendjében jelennek meg, de ez nem tart sokáig, és ősszel a madarak a boróka gyümölcseire - a közeljövő fő ételére - fordulnak. A tél megérkezésével ezekhez a bogyókhoz hozzáadjuk a növény tűjét, a farkas bogyókat, a liliomok és az íriszek szárított magjait. A hosszabb téli hóviharok idején a madarak fenyő tűket, nyulak és más állatok maradványait táplálják.

reprodukció

E fácánfajok párosodási ideje a tavasz végén kezdődik és június közepéig tart. Ezekben a madarakban a látható szexuális dimorfizmus, valamint a párosodási demonstrációk gyengén fejeződnek ki, ami csak megerősíti monogámia elméletét.

Miközben gondoskodik a választott nőstényről, a férfi órákig futhat körülötte, emeli a farkát, csökkentve a szárnyait, és amennyire csak lehet, megpróbálja felfújni a fején lévő fényes területeket. Mindezen akciókat a fácánokra jellemző aktuális sikolyok kísérik, amelyek hangzása legfeljebb 3 kilométeres távolságra terjed ki.

Nagyon nehéz megkülönböztetni a tibeti fülbevaló házassági kiáltásától, kivéve, hogy a ritmus gyorsabb. A férfiak többnyire kora reggel és késő este kiabálnak. Amikor a párzási időszak elején fogságban tenyésztik, az agresszivitás a rokonok felé is növekszik, ezért a madarak tenyésztéséhez kötelező a szabadtéri ketrecek bizonyos helyeihez elegendő hely.

Emellett a harcosok egyik szárnyán lévő tollak vágása segít csökkenteni az agressziót. Otthoni reprodukció akkor lehetséges, ha a baromfitenyésztőnek ideje a fácánok által elhelyezett tojásokat felvenni, és csirke, pulyka alá helyezni, vagy egyszerűen egy inkubátorba helyezni, majd helyezni a fészket a tenyésztőkbe.

A fehérfülű fácánusok fészkeket helyeznek a földre, a lucfenyő alatt vagy a kiálló kőzet alapjain. Később 6–9 tojás jelenik meg benne, melyet a nők több napos szünetben tartottak. Az inkubációs periódus 24-29 napig tart, majd a tojásból körülbelül 40 g súlyú csirkék jelennek meg. A kisgyermekek viszonylag gyorsan nőnek, és 10 napos korukban 85 g-ot tudnak mérni, és az élet 50. napján ez a szám 600 g-ra emelkedik.

A nőstények normálisan kisebbek, mint a férfiak, így a súlykülönbség kb. 50-70 g. A fiatal madarak csak 5 hónapos korukban érik el a felnőtt madarat.

Abszolút minden fülfácánfaj egymással párosulhat, és a felnőttkor elérésekor (körülbelül két év) a hibridek is utódokat termelnek.

Lehetséges fogságban tartani

Sok sikeres példa van arra, hogy a fehér fülű fácánokat fogságban tartják. Azonban, ha utódokat akarsz kapni tőlük, vagy egyszerűen csak kényelmes körülményeket teremtenek az osztályodnak, érdemes megfontolni a madárház követelményeit.

Először is nagynak kell lennie, hogy néhány fácán legalább 18 négyzetméteres legyen. m négyzet. Kisebb ketrecek csak akkor alkalmasak, ha a kerteket vagy a parkot szabadon engedhetjük, ahol szabadon sétálhatnak a nap folyamán. Ilyen gyalogló madarak maradhatnak állományban, de a ketrecekben még mindig kívánatos párosban tartani a fácánokat.

A fehér fülű fácánok meglehetősen kemények és igénytelenek a madárápolásban, és képesek ellenállni a jelentős hőmérsékletcsökkenésnek. Ugyanakkor a hőt és a közvetlen napfényt sokkal rosszabbnak tartják, ugyanúgy, mint a helyiség nedvességét.

Ezért ezeket a követelményeket figyelembe véve, a madarak télen a fedett burkolatban maradhatnak. Megfelelő neveléssel (madarak is kiképezhetők), ezek a madarak bármelyik kert vagy park területének valódi díszítésévé válhatnak, ahol majdnem egész nap ugyanazon a területen, a talajot a csőrükkel tépik, és a gyökereket kivágják.

Az elfogadható étrend tekintetében ez nagyon változatos lehet.

Természetesen, amikor fogságban tenyésztik, nagyon nehéz ismerős ételeket szerezni, így a tenyésztők azt ajánlják, hogy speciálisan kifejlesztett takarmányokat használjanak (a táplálék 75% -át), a zöldeket és a gyümölcsöket, amelyek a fennmaradó 25% -ot használják, fehér fülű fácánok táplálására.

A párzási időszak alatt a szőlőt, az almát és a keményen főtt tojást a madarak táplálására használják, bár nem szabad kizárni a búza, zabpehely, zúzott borsó, apróra vágott zöldség és gyökérzöldség étkezési lehetőségét. Télen a fenyő ágakat a ketrecben lehet lógni, hogy a madarak meg tudják enni a tűket.

Azoknak a baromfitenyésztőknek, akik már rendelkeznek tapasztalattal a fácánok kezelésében, könnyű tudni a fehér fülű madarak gondozását, további ismeretek nélkül, de az új vállalkozásoknak még ennél is jobban meg kell vizsgálniuk ezt a kérdést.

Fácán leírás és jellemzők

fácán - Ez egy madár, amely a fácánok családjának fején áll, amely viszont a csirkék rendjéhez tartozik.

A fácánok sajátos, emlékezetes tollazata van, amely a madár fő jellemzője. A férfiak és a nők eltérő megjelenésűek, mint sok más madárcsaládban, a férfi sokkal szépebb és világosabb.

Ezekben a madarakban a nemi dimenzió nagy mértékben fejlett. A férfiak szebbek, világosabbak és nagyobbak, de ez függ a fácán alfajaitól, amelyek több mint 30. A fő különbség az alfajok között a tollazat színezése is.

Például egy közönséges fácán számos alfajt tartalmaz: például a grúz fácán - az jellemzi, hogy egy barna folt van a hason, amely fényes határokkal rendelkezik a fényes tollakkal.

Egy másik képviselő a Khiva fácán, színe a vörös színű, réz árnyalatú.

A közös fácán hímének fényes szép tollazata van.

De a japán fácán zöld színben különbözik a többi fajtától, amit különböző árnyalatok képviselnek.

A japán fácán tollazatát zöld árnyalatok uralják.

Fotófácánok felfedje e madarak egyedülálló szépségét. Ez azonban elsősorban a férfiakra jellemző.

A nőstények sokkal szerényebbek, a tollazat fő színe szürke, barna és rózsaszín árnyalatú. A testre támaszkodva kis foltok jelennek meg.

Külsőleg a fácán könnyen megkülönböztethető a másik madártól a hosszú faroknál, amely a nőstényben körülbelül 40 centiméter, és a hímben 60 cm hosszú lehet.

A fácán súlya az alfajtól és a test méretétől függ. Például egy közönséges fácán tömege körülbelül 2 kg, a test hossza pedig valamivel kevesebb, mint egy méter.

A madár szép megjelenése és nagyon finom és egészséges húsa a tömeg oka fácán vadászat. Fácángyilkos A vadászkutyák, amelyek speciálisan képzettek és könnyen megtalálják a madarat, gyakran jönnek ki.

A kutya feladata a fácán vezetése a fára, hiszen a felszállás pillanata a legkiszolgáltatottabb idő, ebben a pillanatban a vadász lövés. És akkor a kutya feladata, hogy a trófeát a mesteréhez vezesse.

A fácánhús nagyon kedvező az íze és a kalóriatartalma miatt, ami 254 kcal / 100 g termék, továbbá nagy mennyiségű vitamint tartalmaz, amelyek az emberi test normális működéséhez szükségesek.

A fácán főzéséhez rengeteg recept van, és mindegyik kulináris remekmű. A jó szeretője biztosan tudjahogyan kell főzni fácánthogy kitűnő ízét hangsúlyozza, és megőrizze az összes hasznos tulajdonságot.

A fácánhús használata az étrendben javítja az ember immunitását, helyreállítja az elvesztegetett erőt, és általános erősítő hatást gyakorol a szervezet egészére.

A női fácán barna-fekete foltos tollazatú

Ez a kereslet a húst eredetileg okozza tenyésztési fácánok a vadászati ​​gazdaságokban, ahol a vadászati ​​idényben a madarak számát pótolták, ami általában ősszel esik. A XIX. Század elején a fácánok magánállományokban kezdtek tenyészteni, az udvarok vadászatának és díszítésének tárgyaként.

Alapvetően az udvar díszítésére olyan egzotikus megjelenést tenyésztettünk aranyfácán. A madár tollai nagyon fényesek: arany, piros, fekete. A madár nagyon szép és látványos.

A képen látható aranyfácán

A 20. században a fácánok mindenütt otthon szaporodtak. A baromfi elég jó hasznot hoz a tulajdonosoknak, mert otthoni tenyésztési fácánok új zootechnikai szintre lép, és jelentős helyet foglal el az iparágban. Így a fácán tenyésztés fejlődésével vásárolhat fácánokat Sokkal könnyebb és jövedelmezőbb lett.

Fácán jellege és életmódja

A fácán a leggyorsabb és leggyorsabb futónak a címe a csirkék képviselői között. Futáskor a fácán különleges helyzetbe kerül, felemeli a farkát, és ezzel egyidejűleg előre húzza a fejét és a nyakát. Gyakorlatilag a fácán egész életét a földön tölti, csak szélsőséges esetekben, veszélyben, leveszi. A repülés azonban nem a madár fő előnye.

A fácánok természeténél fogva nagyon félénk madarak, és megpróbálnak biztonságos menedéket tartani. A madarak ilyen helyei bokor vagy vastag magas fű.

A madarak általában egyedül élnek, de néha egy kis csoportba csoportosulnak. A madarakat könnyebb látni reggel vagy este, amikor elhagyják a menedéket. A többi fácán titkos és elrejtőzik a kíváncsiskodó szemtől.

A fácánok szeretik a fákban ülni, a sokszínű színnek köszönhetően biztonságban érezhetik magukat a lombozat és az ágak között. Mielőtt a földre süllyednek, a fácánok hosszú ideig tervezik a levegőt. A fácán a "függőleges gyertya" stílusában indul, majd a repülés vízszintes síkba kerül.

Egy fácán hangját csak akkor hallhatja, ha repül. A fácán szárnyainak zajos szaggatása között éles, erős sólyom kiáltás érhető el. Ez a hang olyan, mint egy kakas varjú, de nem annyira kihúzott és erősebb.

A madár elterjedési területe nagyon nagy. A fácánok az Ibériai-félszigetről élnek a japán szigetekig. Ez a madár megtalálható a Kaukázusban, Türkmenisztánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és a Távol-Keleten. Ezen kívül fácánok találhatók Észak-Amerikában, valamint számos európai országban.

Fácán étel

A természeti környezetben természetes körülmények között a fácán étrendje többnyire növényi ételekből áll. Az éhínség fácánok leállításához növényi magokat, bogyókat, rizómákat, fiatal zöld hajtásokat és leveleket használnak. A madarak számára is fontos az állati takarmány, férgeket, lárvákat, rovarokat, pókokat esznek.

Ezeknek a madaraknak az egyik jellemzője, hogy a csirkék a születésből kizárólag állati eredetű táplálékból származnak, és csak egy idő múlva válnak növényi táplálékra.

A fácánok táplálékot kapnak a talajon, a levél, a talaj és a fű erejét meglehetősen erős mancsokkal, vagy a növényekből származó táplálékot egy kis magasságban helyezik el.

Mit eszik egy fehér fácán?

Az ilyen személyeket könnyen nevezhetjük vegetáriánusoknak, mivel gyökereken és növényzeten táplálkoznak. Élelmiszerük diverzifikálása érdekében nyáron a madarak szamócát és áfonyát használnak. A párzási időszak kezdetével a fácánok étrendje kis gerinctelenekből és rovarokból áll.

Ősszel a fácánok boróka gyümölcsöt fogyasztanak. Téli tűlevelű növények, farkas bogyók, íriszek és liliomok hozzáadásával hozzáadódik ezekhez a bogyókhoz. Hosszú télen nyulakat és más állatokat táplálnak.

Fogságos tenyésztés

A fácánok párzási ideje tavasszal kezdődik és június közepéig tart. A házassági demonstrációk gyengén kifejeződnek, ami ismét megerősíti a monogámia elméletét. A nőstény ápolásakor a férfi hosszú ideig sétálhat körülötte, és magasra emeli a farkát, és a szárnyait leesik. Annyi színes tollat ​​próbál megjeleníteni, amennyire csak lehetséges, hogy felhívja a figyelmet. Minden műveletet ritmikus aktuális sikolyok egészítenek ki. A férfiak kora reggel és éjjel sikoltoznak.

Amikor a párzási időszak kezdetével otthonukban növekszik, agresszív hozzáállásuk a társaikkal szemben nő, ezért fontos számukra egy tágas madárház építése. Az agresszió csökkentése érdekében a szárnyak széleit férfiaknál lehet vágni.